Kinderen moeten in een veilige en vertrouwde omgeving opgroeien. Artikel 6 van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (ofwel: IVRK), stelt dat op alle staten die partij zijn van dit Verdrag de plicht rust ‘de mogelijkheden tot overleven en de ontwikkeling van het kind’ te waarborgen.
In Nederland is hiervoor (onder andere) de Raad voor de Kinderbescherming ingesteld. Dit adviserende overheidsorgaan beschermt kinderen die in deze rechten worden bedreigd. De bescherming van die rechten zijn gelijk voor alle kinderen, ongeacht waar de kinderen vandaan komen of hoe oud ze zijn.
De taken van de Raad voor de Kinderbescherming zijn uiteenlopend. Zo kunnen zij onderzoek doen bij zorgen over een gezinssituatie, hierover adviseren en indien het naar het oordeel van de Raad nodig is, zullen zij een verzoek met een kinderbeschermingsmaatregel, zoals een ondertoezichtstelling of zelfs een uithuisplaatsing, indienen bij een kinderrechter.
Daarnaast kan de Raad worden ingeschakeld door de politie, wanneer een kind tussen de 12 en 18 jaar een strafbaar feit plegen. Zij kunnen door het openbaar ministerie verzocht worden onderzoek te doen naar de minderjarige. De Raad geeft door dit onderzoek zijn advies aan het openbaar ministerie en (mogelijk) de rechter over een sanctie die passend is voor de minderjarige.
Tevens kan aan de Raad voor de Kinderbescherming worden verzocht om een onderzoek in te stellen bij een ingewikkelde scheiding. Als de ouders van een kind het onderling niet eens kunnen worden over bijvoorbeeld het verdelen van de zorg over het kind, of de omgangsregeling van het kind met de ouders, kan de rechter aan de Raad vragen om onderzoek te doen naar de beste oplossing is voor het kind.
Hoewel de Raad voor de Kinderbescherming tot doel heeft om de kinderen zo goed mogelijk in hun rechten te beschermen, kan dit voor de ouder(s) als problematisch ervaren worden. Heeft u een vraag over de Raad voor de Kinderbescherming, of bent u in een conflict beland waar de Raad voor de Kinderbescherming bij betrokken is? Neem dan contact op met Meta Helmantel >>
© mr. Meta Helmantel, advocaat in Hoogezand – Sappemeer, april 2024
- De aanhouding
- Het voorarrest
- Arbeidsrecht - ontslag
- Bewijsminimum en bewijswaardering
- De Arbiter Bodembeweging: in beginsel houdt de NAM zich aan de uitspraak
- De uitnodiging voor een verhoor bij de politie
- De uitleg van een overeenkomst
- Recht op verhoorbijstand
- Relatievermogensrecht: eerlijk zullen we alles delen. Of toch niet?
- Inbeslagname van en onderzoek aan smartphone
- Het nieuwe arbeidsrecht
- Advocaat mag per 1 maart 2016 bij politieverhoor aanwezig zijn
- Omgangsregeling
- Kinderalimentatie: alimentatieplichtige betaalt niet
- Burenruzie